Hur gör jag om jag vill testa curling?
Det enklaste sättet är att kontakta närmaste curlinghall eller curlingklubb. Använd kartan här i appen så ser du var den finns.

Finns det någon åldersgräns?
Curling kan spelas av alla, oavsett ålder. Men en vanlig nedre åldersgräns är 7 år. Uppåt finns inga åldersgränser … Att använda hjälm på isen är en självklarhet, inte bara för barn. Vissa klubbar har lättare stenar som barn kan använda.

Hur många måste man vara för att spela?
Ett curlinglag består av 4 personer. Men man kan med fördel spela i par. Är du ensam men ändå vill spela curling är bästa sättet att kontakta din lokala curlinghall och anmäla dig till en kurs. Ibland kan det även finnas prova-på-dagar. Är ni ett större sällskap får ni dela in er i lag och spela mot varandra!

Hur mycket längre kan man få stenen att glida genom att sopa?
Med intensivt sopande kan skickliga spelare förlänga stenens bana upp till 2 meter.

Funktionshinder och curling
Om du är rullstolsburen finns rullstolscurling. Reglerna är desamma men i denna sport används inte soparna. För att skicka iväg stenen använder spelarna en så kallad ”curling stick”. En viktig del i rullstolscurling är att rullstolen är fixerad, så att den står stadigt när man skall dra sin sten. För mer information kontakta din närmaste curlinghall så hjälper de dig.

VARFÖR CURLAR STENEN?
Forskare vid Uppsala Universitet har studerat vad som händer när stenen curlar. Undersidan av stenen är inte helt slät. Det finns mikroskopiska ojämnheter i ytan som bildar mikroskopiska  svagt böjda repor i isen när den främre delen av stenen möter underlaget. När sedan den bakre delen av undersidan passerar över reporna, greppar stenen tag i reporna och får en liten vridning.

VARFÖR HETER DET CURLINGFÖRÄLDRAR?
Uttrycket ”curlingföräldrar” syftar på föräldrar som på alla tänkbara sätt ”sopar undan” hinder och besvärligheter för sina barn. Och precis som med stenarna i curling tycks syftet vara att få barnen att stanna kvar i boet så länge som möjligt.